Spekulationer och markiser i Stockholm

Slumpen – Den slutar verkligen aldrig att förvåna. Den förvånar nästan så ofta att jag börjar fundera på om slumpen inträffar oftare än den inte inträffar. I så fall borde man nästan fråga sig om den verkligen borde kallas för slump. Det känns snarare rimligt att kalla den för Regelbundenheten eller något.

  • ”Jaså du heter också Jonas? Vilken regelbundenhet” kunde man säga.

Nyligen hände det igen, slumpen eller regelbundenheten slog till. Det började med att jag stod och väntade på thaimat utanför min thaikiosk. På parkeringen ca 30 meter bort stod en arbetsbil. ”Markiser i Stockholm” stod det stort på sidan. Jag tänkte hur ovanligt det måste vara. Killen eller tjejen som körde bilen arbetar alltså med markiser i Stockholm. Inte som lärare eller vägarbetare eller byggarbetare eller något annat vanligt. Hens lott i livet hade landat på markiser i Stockholm, och så var det med den saken.

Jag tänkte inte mer på varken bilen eller på markiser i Stockholm, utan tog med maten och gick hem. På kvällen när min flickvän kom hem från jobbet hade hon ett förslag. På lördag skulle vi träffa hennes kompis Lena och hennes nya pojkvän. En snubbe som tydligen sysslade med markiser i Stockholm. Ja, ni ser ju. Slump eller regelbundenhet, vad säger ni?

Jag berättade för henne att jag hade tänkt just på markiser i Stockholm och folk som jobbar med det idag. Hon berättade då att han tydligen ofta lunchar på samma thaihak som jag gör. Jag frågade om han hade gjort det även idag. Hon skickade ett sms till Lena med nästan orimligt hög iver. Svaret kom efter 4,3 sekunder. Ja, han hade ätit där idag, runt kl 11.30. Killen som arbetade med markiser i Stockholm hade alltså stått bredvid mig när jag väntade på maten. Han som jag inte visste någonting om. Han vars arbete med markiser i Stockholm jag fram till denna dag knappt kände till fanns. Han och jag ska nu sitta vid samma bord och äta middag med våra respektive på lördag.

Har ni bestämt er? Handlar detta om slumpen eller om regelbundenheten? Jag slår vad om att den dagen som jag stämplar ut så kommer det vara för att en markis i Stockholm har trillat ner i skallen på mig. Eller kanske är det bra att det finns just proffs på markiser i Stockholm så att sådana olyckor inte inträffar.

Spekulationer.