Livsval och solceller för lantbruk

Solceller för lantbruk går i familjen. Det är en himla oväntad första mening förstås. Särskilt för de som har koll på vad jag utlovade att skriva om idag. Jag skrev nämligen att jag skulle komma med min lista över bästa nyårsaftnar och motivera varför. När jag väl satte mig ner och började fundera insåg jag att jag hade glömt de allra flesta under de senaste 15 åren. Det kanske har en naturlig förklaring. Det är trots allt nyår och på nyår tenderar jag att ibland dricka alkohol. Hur som helst så kändes det därför rimligt att inte skriva om detta, men inlägg ska ni ändå få.

Jag insåg att jag inte har berättat om hur i stort sett hela min familj ägnat sina liv åt solceller för lantbruk. Detta är förstås ingenting som jag håller på med. Det hade ni känt till. Jag tänkte dock att det kunde vara spännande för er att höra vad jag ”kommer från”. Det är ändå ganska svindlande att tänka sig hur livet kunde svängt om bara ett ynka beslut avvikit.

Jag växte upp med en pappa som arbetade med solceller för lantbruk. Ja, han levererade också solceller till andra typer av kunder men lantbruk var hand specialitet. Han kallade sig ibland den första i hela Sverige som var expert på detta område. Det är förstås svårt för någon att kolla upp, men jag väljer ändå att tro honom.

Pappa knegade på och monterade solceller för lantbruk över hela landet. Då han började fanns det inte så många som satt på kunskapen. Därför var man tvungen att vara lite mer kringresande än idag. Jag minns att pappa var iväg på resor och monterade solceller för lantbruk när jag var liten. Jag minns att det kändes lite som att han var iväg med en kringresande cirkus. Ibland kändes det också som att det var en cirkus när han pratade om alla roliga kollegor.

När jag och min tvillingbrorsa fyllt 18 stod vi, som alla andra, vid ett vägskäl. Vad skulle vi göra med våra liv? Skulle vi, som vanligt, följa varandra eller skulle vi göra olika saker? Vi valde två olika vägar, något som skulle förändra våra liv radikalt. Min bror Mikael valde solceller för lantbruk. Han ville bära facklan vidare i historien, till pappas stora glädje. Jag valde studier i Luleå. Där blev jag kvar ganska många år efter att jag var färdig. Jag jobbade med vattenteknik i norra Sverige och brorsan levererade solceller till lantbruk i söder.

Den här historien blev inte riktigt som jag hade tänkt från början, men den blev någonting.