Vinnare: Byggnadsställningar i Stockholm

Jag och mina 3 närmsta vänner har haft en tradition av söndagsmiddagar sedan tidernas begynnelse. Ja, det känns i alla fall som att det har pågått så länge. Det var Mikael som, efter en stökig lördag 1999, bjöd in oss till sig dagen efter. Tacos bjöd han på, vill jag minnas. Nästa söndag var det min tur. Sedan fortsatte den trevliga traditionen och vi har inte brutit den mer än 4-5 gånger genom åren.

Under våra middagar brukar alla möjliga typer av samtalsämnen dyka upp. Ibland är det blodigt allvar och ibland är det så tramsigt att man nästan kan ifrågasätta vår nu ganska höga ålder. För några veckor sedan kom ett samtalsämne upp som vi inte, mig veterligen, har haft förut. Nämligen: Vem har det bästa jobbet? Det kan tyckas svårt att svara på eller att ens diskutera, men vi gjorde ett försök.

Vi jobbar alla med olika saker. Jag är ekonom, en annan är snickare, en tredje är ingenjör och den fjärde jobbar med byggnadsställningar i Stockholm. Initialt kände jag att ingenjören borde haft god chans, inte minst tack vare lönen. Efter 2 timmars diskussion landade vi i att byggnadsställningar i Stockholm var det bästa jobbet man kunde ha. Jag ska vara ärlig och säga att Mats jobb, med just byggnadsställningar i Stockholm var det jag minst anade som första placering. Men så blev det, och jag tycker att det känns helt rimligt. Är ni inte övertygade ännu? Lyssna då på hans egen formulering:

Han började med att lägga frågan om lycka på bordet. Hur definierar man lycka när det kommer till arbetslivet? ”Är jag lycklig när jag kommer till jobbet i Stockholm, som i mitt fall handlar om byggnadsställningar? Mitt svar är: Ja, det är jag. Jag trivs varje dag på mitt jobb. Inte för att jag nödvändigtvis älskar byggnadsställningar eller för den delen Stockholm. Utan för att jag känner att jag gör något jag är bra på. Jag känner att jag får visa vad jag går för som arbetsledare och som yrkesman i stort. Hur känner ni?”. Motiveringen var så bra att den skrämde slag på oss andra. Vi försökte oss på att svara och ingen av oss kunde väl riktigt säga att vi kände samma lycka som Mats.

”Det kanske är byggnadsställningar i Stockholm man skulle ägna sig åt då” sa jag och tog en klunk av vinet. ”Ja, vi anställer faktiskt just nu så det är bara att komma på intervju” svarade han.

Faktum är att jag blev lite nyfiken..