Våra dörröverstycken

Vi tog ett bra beslut för ett år sedan. Eller, vi kan egentligen spola tillbaka tiden till för två år sedan så det första bra beslutet togs. Vi stod då i valet och kvalet att köpa ett välrenoverat hus för mer pengar eller köpa något billigare som vi fick renovera själva. Vi beslutade oss för att köra på det senare. Detta är vi oerhört nöjda med idag. För ett år sedan drog arbetet igång på riktigt och då skedde nästa bra beslut. Vi valde nämligen en mer klassisk inredning. Till detta tillkommer många, enligt oss, fina detaljer. En massa stuckaturer och ornament som skulle ge vårt boende den där traditionella touchen. Något vi bestämde oss för att skaffa var dörröverstycken.

Vet ni vad dörröverstycken är? Det är alltså sådan stuckatur som sätts ovanför dörrar. De kan se väldigt olika ut som jag förstått det. Det finns dörröverstycken som är väldigt pompösa och storslagna. Sådana som verkligen är iögonfallande. Sedan finns det de som är enklare och mer diskreta. Valet av dörröverstycken är förstås avhängigt hur man vill att resten av boendet ska se ut. Om man, som vi, vill ha den mer klassiska looken. Ja, då är det bara att kika på de mer spektakulära dörröverstycken man hittar. Det var också så som vi valde att göra.

Det fanns de dörröverstycken som var ännu ”mer” än de vi köpte. Men våra var verkligen där uppe. Motiven var ett människoansikte, som en skulptur, och blommors längs hela sidorna. Det var mycket vackert. Vi valde snarlika dörröverstycken till samtliga. Det blir bäst så. Om inte annat var det något som proffsen som hjälpte oss sa till oss den gång vi valde produkter.

De positiva effekterna av våra dörröverstycken är många. Jag kan börja med den mest uppenbara effekten: De kompletterar hela det utseende vi vill nå på ett oerhört bra sätt. De gör liksom att hela boendet, alla rum, känns äkta. Det är verkligen ett traditionellt hus vi bor i nu. Här har vi dörröverstyckena att tacka för mycket.

En annan positiv effekt är att värdet tycks ha stigit markant på huset. Vi tog in en mäklare för att vi var nyfikna på vad värdet på huset var efter renoveringen. Det var många hundra tusen mer än vi hade kunnat tro från början. Detta är vi förstås också mycket nöjda med. Vi kan inte tillskriva våra dörröverstycken för stor roll i detta eftersom vi inte vet exakt. Jag skulle däremot tro att de spelade en mycket avgörande roll för denna utveckling.

Nästa vecka kommer bilder!